in ,

Boleh Cuba Cara Untuk Hilangkan Hanyir Pada Ikan Dengan Menggunakan Daun Pokok Jambu

Mesti anda selalu buat untuk hilangkan hanyir pada ikan. Dengan cara yang biasa yang digunakan oleh orang dulu-dulu iaitu dengan meletakkan gandum, limau, cuka dan garam kasar kerana ianya lagi berkesan.

Bukan itu sahaja, rasa ikan tu pun akan jadi jauh lebih sedap selepas memasak. Nak makan ikan pun rasa fresh je. Tapi Admin nak share satu lagi cara yang lebih mudah. Jom kita try guna cara ini pula.

Terima kasih Husna Azlan untuk perkongsian tips Untuk Hilangkan Hanyir Pada Ikan ini ๐Ÿ™‚

Cara-cara:

  1. Pertama sekali, anda harus ambil beberapa helai daun jambu dan tengok pada ikan berapa banyak.
  2. Kemudian, anda semua harus ramas daun tersebut dalam air dan rendam macam ikan.
  3. Selepas itu, hanya tinggal gosok-gosok dan basuh ikan seperti biasa.

Senang kan? Ini pun salah satu cara tau. Dengan menggunakan bahan semulajadi, lagi bagus. Lagi jimat kalau anda semua ada tanam pokok jambu sendiri di rumah.

Semoga bermanfaat untuk anda semua! ๐Ÿ˜‰

Kredit tips dan gambar: Husna Azlan(Facebook)

Untuk dapatkan barangan dan perkakas memasak yang berkualiti pada harga yang berpatutan, layari https://shop.icookasia.com/

Layari dan Subscribe Channel YouTube iCookAsia untuk pelbagai resepi yang menarik – https://www.youtube.com/c/iCookAsiaChannel/videos

Written by iCookAsia

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.