in ,

Masakan Sihat Ikut Chinese Style, Ayam Stim Halia. Senang Je Nak Buat!

Siapa sahaja yang tidak tahu masakan Ayam Halia. Memang sedap sahaja. Tapi tahukah anda cara masakan yang lebih sihat dan sedap? Kebanyakkan masakan Cina ini sihat kan. Selalu membuat cara Stim. 

Begitu juga hidangan Ayam Stim Halia ini. Tak perlu nak digoreng dahulu ayam tu, guna cara Stim sahaja. Jom cuba!

Terima kasih Nurul Jannah untuk perkongsian resipi Ayam Stim Halia ini 🙂

Bahan-bahan:

8 ketul ayam

Bawang putih 

Halia 

Minyak bijan 

Kicap cair 

Sos tiram 

Lada hitam 

Serai 

Cili padi 

Kiub pati ayam 

Daun pandan (simpulkan)

Daun ketumbar

Bawang goreng

Sedikit air

Cara membuat:

  1. Semua bahan ni campak-campak sahaja dalam loyang dan terus kukus sampai ayam masak dalam anggaran 20 minit. 
  2. Apabila sudah siap, tabur daun ketumbar dan bawang goreng sikit.

Siap! Anda jangan lupa untuk try buat di rumah, okay! 😉

Kredit resipi dan gambar: Nurul Jannah (Facebook)

Untuk dapatkan barangan dan perkakas memasak yang berkualiti pada harga yang berpatutan, layari https://shop.icookasia.com/

Layari dan Subscribe Channel YouTube iCookAsia untuk pelbagai resepi yang menarik – https://www.youtube.com/c/iCookAsiaChannel/videos

Written by iCookAsia

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.