Di Sebalik Kuih Pagi: Kisah Puan Fadzilah di George Town

Foto ilustrasi kuih talam, bukan produk Puan Fadzilah. 1percenteffort / Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0; tanpa suntingan.
iCookAsia

Apabila kita membeli kuih untuk sarapan, kerja pembuatnya selalunya sudah lama bermula. Kisah Puan Fadzilah di George Town memberi satu contoh yang nyata. Menurut profil George Town World Heritage Incorporated yang dikemas kini pada 2022, beliau mengusahakan Jahitan Tangan dan Kuih Ilah: membuat kuih pada waktu pagi dan menghantarnya ke kedai berhampiran untuk dijual.

Foto ilustrasi kuih talam, bukan produk Puan Fadzilah
Kuih talam sebagai ilustrasi jenis kuih tradisional; ini bukan foto produk Puan Fadzilah. Foto: 1percenteffort / Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0; tanpa suntingan.

Daripada jahitan kepada kuih pagi

Profil itu merekodkan bahawa Puan Fadzilah mula menjahit kelim karipap pada leher baju sekitar 1990 ketika bekerja sebagai operator kilang. Beliau mempelajari kemahiran tersebut daripada rakan. Pada 2017, beliau mula menyediakan kuih pada sebelah pagi untuk dijual melalui kedai berdekatan. Talam roti, bengkang roti, apom gula merah dan cucur udang antara yang disenaraikan oleh pihak warisan itu.

Perincian ini menarik kerana ia menunjukkan dua jenis kerja tangan dalam satu perniagaan kecil. Kuih di meja sarapan bukan hanya resipi: ada masa penyediaan, pilihan jenis kuih dan urusan menghantar ke tempat jualan. Namun sumber yang tersedia tidak menyatakan jam beliau mula bekerja, bilangan kuih sehari atau keadaannya sekarang. Kita tidak patut menganggap perkara itu telah disahkan.

Foto ilustrasi cucur udang, bukan hasil Puan Fadzilah
Cucur udang ialah satu lagi jenis kuih yang disebut dalam profil tersebut; foto ini hanya ilustrasi, bukan hasil Puan Fadzilah. Foto: Dr.Francostein1975 / Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0; tanpa suntingan.

Melihat kemahiran di sebalik perniagaan

Video George Town World Heritage Incorporated di bawah menunjukkan satu lagi kemahiran Puan Fadzilah, iaitu jahitan kelim karipap. Ia bukan demonstrasi membuat kuih, tetapi membantu kita mengenali pengusaha yang turut menyediakan kuih pagi. Tonton bersama profil asal untuk melihat kaitan antara dua cabang kerjanya.

Sumber profil: George Town World Heritage Incorporated, dikemas kini 30 Oktober 2022. Artikel ini berdasarkan sumber tersebut, bukan temu bual baharu dengan Puan Fadzilah. Maklumat operasi semasa belum disahkan.

Share This Article
Follow:
Founded in 2008, iCookAsia is a digital food media platform that celebrates Malaysian cooking and food culture. From simple home recipes and kitchen tips to discussions on food trends and traditions, iCookAsia connects audiences with the stories behind the dishes we cook and eat every day.
Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *