in ,

5 Makanan Popular Di Bulan Ramadan

5 makan popular di bukan Ramadan. Yang mana satu pilihan anda? 🙂

1. Bubur Lambuk

Bubur lambuk merupakan hidangan yang sangat sinonim dengan bulan Ramadan. Tidak sah kalau tak mencuba bubur lambuk ketika bulan Ramadan. Ia biasanya dimasak secara bergotong-royong di masjid dan diagih-agihkan kepada orang ramai sebagai hidangan berbuka puasa.

2. Ayam Percik

Ayam Percik sangat popular terutamanya pada bulan Ramadan. Santan digunakan dalam resepi ini untuk mendapat rasa lemak pada hidangan. Ayam dibakar atas arang bagi mendapatkan rasa panggang (burn) pada ayam tersebut.

3. Tepung pelita

Tak lengkap puasa anda jika tidak menikmati tepung pelita. Antarara hidangan wajib ada di atas meja makan di waktu berbuka puasa. Tepung pelita dibuat daripada santan dan tepung beras. Ia di masak dalam bekas yang diperbuat daripada daun pisang.

4. Murtabak

Hidangan ini mudah didapati di sekitar pasar malam dan bazar Ramadan. Biasanya kita akan berjumpa dengan dua jenis murtabak iaitu murtabak ayam dan daging. Secara asasnya murtabak terdiri daripada tiga lapisan segi empat.

5. Roti John

Roti John adalah makanan yang paling digemari pada bulan Ramadan. Ia dianggap sebagai juadah pelengkap selera bagi sesiapa sahaja. Bukan sahaja enak malah ia mengenyangkan kerana Roti John menggunakan roti panjang yang di dipotong kecil

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading…

0