in ,

Cara Membuat Sambal Belacan Campur Isi Ikan. Memang Pelengkap Hidangan Betul Ni!

Bagi penggemar makanan pedas, pasti anda akan suka resipi dibawah ini. Yang istimewanya resipi ini, dimana Sambal Belacan ini dicampur dengan isi Ikan. 

Apabila dicampur dengan isi Ikan, memang bertambah sedap lah! Tak perlu menu atau hidangan lain dah. Cukup nasi putih dan Sambal Belacan Isi Ikan ini. Confirm korang makan tak sedar dah tambah banyak kali, hehe…

Terima kasih Yanie Cintahati untuk perkongsian resipi Sambal Belacan Isi Ikan ini 🙂

Bahan-bahan:

5 biji cili api

2 biji cili besar

Ikan

Garam

Gula

Caranya:

  1. Tumbuk bersama sedikit garam dan gula dan belacan.
  2. Apabila sudah hancur, baru masukkan air asam jawa dan isi ikan yang dah di rebus.
  3. Akhir sekali, picit-picit isi ikan dan siap untuk di makan!

Mudahkan? Anda jangan lupa untuk try buat di rumah, okay! 😉

Kredit resipi dan gambar: Yanie Cintahati (Facebook)

Untuk dapatkan barangan dan perkakas memasak yang berkualiti pada harga yang berpatutan, layari https://shop.icookasia.com/

Written by iCookAsia

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading…

0