in , , ,

Kuih Bakar Kemboja. Resipi Untuk Buat Ibu Duit.

Kadang kala tak perlu nak kalut kaut semua jenis kuih untuk buat jualan kan? Cukup buat pilihan yang tepat, nah, hasilnya memang menguntungkan. Menurut pemilik resepi Wawa Kitchen Legacy, resipi inilah yang menjana pendapatan dia sekeluarga.

Menurutnya, satu adunan boleh mendapat tiga biji dan setiap biji dijual pada harga RM5.00.

 

Bahan :

2 Cawan Tepung*

2 Cawan Santan (pekat ye)*

1 Cawan Air pandan*

Gula – 1 ke 2 cawan (Kalau suka manis letak 2 cawan, kalau nak sedang-sadang letak 1 cawan memadai)*

Telor – (Gred B 3 biji) (Gred AA 2 biji)*

Bijan

Pewarna hijau (jika perlu) jika pandan dah hijau x payah ye.

Minyak

Acuan kemboja pecah 8 (saiz 1)

 

Cara :

Satukan bahan bertanda * dalam pengisar dan kisar sebati.

 

Tips:-

1. Untuk kuih bakar tahan lama, santan dimasak dahulu atas dapur api perlahan. Bila mendidih, matikan api. Jangan sampai pecah minyak!!!!

2. Sebelum mulakan membakar, acuan wajib sapu minyak dahulu, kemudian panaskan terlebih dahulu. Keluarkan baru masukkan adunan yang telah dikisar tadi dan isi penuh. Selepas itu, boleh terus taburkan bijan.

3. Jangka masa membakar 40 minit atau sehingga masak. Ikut suka mahu garing ke tidak.

4. Oven mengikut jenis oven masing-masing sebab kakwa guna oven industrial, bakar sekali banyak so time tu kami tak setting pun.

5. Cara packaging boleh ikut contoh nak guna box macam kakwa ke ikut keselesaan masing-masing . Semoga kamu boleh berniaga dengan baik. Kakwa halal dunia akhirat ye.

Sumber :https://www.facebook.com/photo.php?fbid=690111288183215&set=pcb.3056456421344320&type=3&theater&ifg=1

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading…

0