in ,

Lebih 148K ‘Share’ Resepi Bengkang Roti Ini. Sedapnya. Kalau Nak Kukus Pun Boleh.

Bengkang Roti ini sudah lama orang cuba buat. Tetapi dah lama juga la tak nampak orang buat. Risau juga kalau lupa kan cara membuat hidangan ni. Haa.. alang-alang jom tengok perkongsian resipi di bawah ini.

Terima kasih CN Foodies untuk perkongsian resipi Bengkang Roti ini 🙂

Bahan-bahan:

Roti Gardenia 7 keping

1 Cawan Santan*

1 Cawan Susu Segar*

1 Cawan Gula*

1 Cawan Air masak 

3 biji Telur (size c)*

1 Cawan Tepung gandum*

1 sudu kecil esen vanila*

Secubit garam*

Mentega secukupnya untuk sapu sekeliling loyang (“kalau saya loyang lapik kertas minyak senang nak keluarkan bengkang nanti”)

Cara penyediaan:

  1. Rendam roti yang sudah di carik-carik ke dalam air masak 1 cawan tadi ke dalam mangkuk  besar. (Tekan-tekan roti tadi sampai meresap air. Rendam selama 10 minit hingga kembang).
  2. Kisar kesemua bahan yang bertanda (*) selama 2 minit dan kemudian, masukkan bahan kisar tadi ke dalam mangkuk yang berisi Roti tadi. Kacau-kacau rata.
  3. Tuangkan kesemua bahan tadi ke dalam loyang yang telah di sapu mentega. 
  4. Bakar dalam oven api atas bawah pada suhu 180 °c (ikut kesesuaian oven masing) selama 40 hingga 50 minit.

Siap! Anda jangan lupa untuk try buat di rumah, okay! 😉

Kredit resipi dan gambar: CN Foodies (Facebook)

Untuk dapatkan barangan dan perkakas memasak yang berkualiti pada harga yang berpatutan, layari https://shop.icookasia.com/

Written by iCookAsia

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading…

0