fbpx

Jom Kenali Pokok Moringa Serta Manfaatnya!

iCookAsia

Pokok Moringa, secara saintifik dikenali sebagai Moringa Oleifera, adalah tumbuhan India yang tumbuh di kaki bukit Himalaya. Tumbuhan ajaib ini telah digunakan selama 4000 tahun oleh masyarakat India dan digunakan sebagai bahan dalam makanan dan ubat-ubatan. Tumbuhan ini berasal dari keluarga Moringaceae dan terkenal dengan pertumbuhannya yang cepat serta tahan kemarau, menjadikannya mesra alam dan bahan makanan yang mudah di India kerana ia mampu menahan cuaca di sana. Tanaman berdaun kecil ini dianggap sebagai mukjizat kerana nilai nutrien yang tinggi, kerana mengandungi lebih banyak protein, vitamin A, kalium, kalsium, dan vitamin C daripada sayur-sayuran lain.

Pohon ini dikenali sebagai pohon ajaib oleh masyarakat tempatan kerana banyak kegunaannya dan setiap bahagian memiliki kelebihannya sendiri. Bahagian yang paling umum digunakan adalah daun Moringa. Daun ini diyakini mengandungi nutrien paling banyak kerana mengandungi lebih banyak vitamin dan mineral daripada bahagian lain tumbuhan. Daun hijau kecil ini biasanya digunakan dalam masakan. Bahagian lain tumbuhan seperti bunga – yang sukar diperoleh dan juga baik untuk masakan atau hiasan makanan yang boleh dimakan. Bunganya berwarna putih dan kuning serta kecil saiznya. “Drumstick” juga boleh digunakan bukan sahaja sebagai bahan makanan seperti dalam Sambal tetapi biji atau pelepah di dalam buahnya boleh dikeringkan dan diekstrak untuk mendapatkan minyak moringa. Oleh kerana minyak yang diekstrak ini bermanfaat untuk kulit dan rambut, ia boleh digunakan dalam sabun dan syampu.

Dengan sejarahnya yang panjang sebagai ubat tradisional, selalu ada mitos dan legenda yang mengelilingi tumbuhan ini. Walaupun cerita-cerita ini tidak disokong oleh bukti saintifik, mereka mencerminkan makna budaya yang mendalam bagi masyarakat yang menggunakan tumbuhan ajaib ini.

Pohon ini begitu penting dalam budaya India sehingga dalam mitologi India, dipercayai bahawa pohon ini dicipta oleh para dewa dan dianggap sebagai tumbuhan yang suci. Menurut mitos, para dewa mencari penawar untuk penyakit mematikan yang melanda rakyat mereka. Dewi kekayaan, Lakshmi, mendedahkan kepada mereka pohon penyembuh Moringa yang kemudian menyembuhkan orang-orang itu. Terdapat juga mitos dari Afrika yang menyatakan tumbuhan ini mempunyai kebolehan magis dan biasa digunakan dalam ritual dan upacara.

 

Share This Article
Leave a comment
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x