fbpx

Kelebihan Daging Biri-Biri Muda Australia Halal: Serbaguna, Sihat dan Mampan

iCookAsia

Chef Lambassador Menampilkan

Biri-biri muda Australia Halal: Serbaguna, Sihat dan Mampan

Biri-biri muda atau lamb Australia halal ialah pilihan bijak bagi daging ramping, empuk dan sihat untuk dihidangkan, sesuai untuk memenuhi keperluan protein berkualiti tinggi anda serta memberi kelazatan nutrien penting yang diperlukan untuk imuniti yang kuat.

Daging biri-biri muda Australia ialah daging yang sangat serba boleh, dengan banyak potongan sesuai bersama pelbagai perisa yang berbeza. Dagingnya senang diterima samada dengan atau tanpa rempah dan perapan, dalam masakan Asia dan barat tanpa kehilangan intipati sebenar. Ia adalah daging berkualiti yang mudah dimasak dan mudah didapati di pasar raya dan pasar hyper sepanjang tahun.

Biri-biri muda Australia mempunyai kelebihan semula jadi kerana diternak dan diberi makan rumput dalam persekitaran yang tulen dan dagingnya bebas daripada bahan tambahan tiruan dan hormon. Pertanian lestari diamalkan dengan teliti di Australia dan industri daging biri-birinya kini dianggap neutral iklim dan neutral karbon. Ini bermakna biri-biri muda Australia tidak memberi kesan buruk kepada alam sekitar.

Menurut Valeska, Pengurus Serantau untuk Asia Tenggara, Daging & Ternakan Australia (MLA), mengekalkan tahap pengeluaran dan penggunaan semasa daging merah Australia – daging lembu dan biri-biri muda — tidak akan menyumbang kepada tambahan kenaikan suhu global – atau dikenali sebagai ‘neutral iklim’.

“Selain itu, pelepasan gas rumah hijau daripada industri daging merah kami telah berkurangan separuh sejak 16 tahun lalu. Terdapat lebih banyak penutup pokok di kawasan rumput Australia berbanding 30 tahun lalu, dan ia memerlukan 68% kurang air untuk menghasilkan sekilo daging lembu,” katanya.

Biri-biri muda Australia halal ke tulang. Haiwan-haiwan itu disembelih di bawah Program Halal yang Diselia oleh Kerajaan Australia, oleh orang Islam yang diluluskan oleh pihak berkuasa pensijilan Islam bertauliah di kilang pemprosesan bertauliah, mengikut undang-undang Islam atau Syariah yang ketat, dan juga mematuhi protokol halal ketat negara pengimport. Program ini dijamin di bawah undang-undang Australia, dan ditadbir oleh Jabatan Pertanian Persekutuan.

Lebih daripada pematuhan kepada satu set syarat bagaimana haiwan itu disembelih dan daging diproses, Halal juga merujuk kepada cara haiwan itu dijaga semasa hayatnya, menekankan toleransi sifar terhadap penderaan dan penganiayaan haiwan.

Ia juga mesti disediakan dengan ruang yang cukup untuk berkeliaran, air bersih, makanan dan udara segar dan akses kepada semua ini banyak terdapat di Australia. Kebajikan haiwan adalah keutamaan di kalangan petani di Australia dan ia dikawal oleh undang-undang yang dikuatkuasakan oleh Kerajaan. Memandangkan Australia adalah benua pulau yang besar dan terpencil, semua ternakan secara semula jadi bebas daripada penyakit haiwan.

Malaysia adalah pasaran eksport kedua terbesar Australia untuk daging biri-biri dewasa atau mutton dan destinasi terbesar untuk daging biri-biri di Asia Tenggara. Walaupun tahap penggunaan per kapita sederhana, kekerapan penggunaan daging biri-biri agak tinggi dalam diet rakyat Malaysia. Kira-kira satu pertiga daripada pengguna mengatakan bahawa mereka telah membeli daging biri-biri muda pada bulan lepas, jauh melebihi purata Asia sebanyak 19% (Sumber: MLA Global Consumer Tracker).

Pada 2020-2021, eksport daging biri-biri Australia ke Malaysia mencapai paras tertinggi iaitu 26,010 tan metrik, dengan sebahagian besarnya didorong oleh peningkatan 45% tahun ke tahun dalam permintaan untuk biri-biri muda. Ini mencerminkan keutamaan rakyat Malaysia untuk makanan sihat yang mengekalkan imuniti yang kuat.

Faedah Kesihatan Biri-biri Muda Australia Halal

Biri-biri muda Australia adalah sumber protein yang baik dan mengandungi 13 nutrien penting yang diperlukan untuk kesihatan yang baik. Antaranya ialah Zat Besi, Zink, asid lemak Omega-3 dan vitamin B.

Ramping biri-biri muda Australia adalah sumber zat besi dan zink yang sangat baik. Zat besi adalah penting untuk tenaga, fungsi otak, dan pertumbuhan serta perkembangan yang sihat, terutamanya pada bayi, kanak-kanak kecil dan kanak-kanak. Besi dalam biri-biri muda adalah jenis yang paling mudah (dipanggil heme-iron) untuk diserap dan digunakan oleh badan. Seberat 130 gm (saiz telapak tangan) daging biri-biri muda Australia tanpa lemak memberi anda nutrien yang mencukupi.

Biri-biri muda Australia yang diberi makan rumput (dengan lemak ternayata dibuang) adalah sumber asid lemak Omega 3, lemak sihat sama yang terdapat dalam ikan.

Cara Sedap dengan Biri-biri Muda Halal Australia

Biri-biri muda Australia sesuai untuk semua jenis masakan termasuk stail Asia dan barat. Fikirkan mana-mana resipi seperti Sate Lamb Halia Barbeku dengan Sos Pencicah Thai, Cawan Selada Lamb Gaya Bulgogi, Zesty Lemon & Stik Kaki Lamb Bawang Putih Panggang, daging lamb panggang yang mudah dihiris dan Pai Parti Baharat  Aussie Lamb, antara beberapa hidangan lazat lain. (Resipi boleh didapati di https://www.trueaussiebeefandlamb.my/#)

Share This Article
Leave a comment
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x