fbpx

Mohana Gill – Penulis Pemenang Anugerah

iCookAsia

Mohana R Gill, atau lebih mesra dikenali sebagai Rose Gill, dilahirkan di Burma, yang kini dikenali sebagai Myanmar. Beliau memegang Ijazah Sarjana Muda dari Universiti Rangoon dan MBA dari Universiti Toronto. Pada awalnya, beliau bekerja di Universiti Rangoon sehingga tentera menggulingkan kerajaan pada tahun 1963, yang menyebabkannya berpindah ke Malaysia. Pada tahun 1965, beliau menjadi pensyarah ekonomi di Universiti Malaya. Mohana bersara ketika anak sulungnya dilahirkan, memberi tumpuan kepada membesarkan anak-anaknya.

Walaupun bersara, Mohana terus melancong dengan jauh dan memiliki rumah di Australia, India, dan Amerika Syarikat. Dikenali sebagai ‘Gourmet Berkelana’ di kalangan rakan-rakan dan saudara-mara, kecintaan mendalamnya terhadap masakan dan pendekatannya yang eksperimental di dapur tercermin dalam cara beliau mencampurkan gaya lama dengan yang baru, mencipta resipi yang kreatif dan unik setiap kaliPenglibatan beliau dalam dunia penerbitan bermula dengan “Fruitastic!” diikuti oleh “Vegemania!” Kedua-dua buku itu mendapat pujian dan sambutan yang menggalakkan, meraih pengiktirafan bergengsi di Gourmand World Cookbook Awards. Siri itu ditutup dengan “Flowerlicious,” yang mengeksplorasi manfaat bunga yang boleh dimakan. “Flowerlicious” memenangi anugerah Best In All–Malaysia di Gourmand World Cookbook Awards dan dinamakan sebagai Top 3 dalam kategori Kesihatan Semulajadi pada tahun 2019. Ia juga menjadi Finalis di Book Excellence Awards 2019.

Selain daripada siri bukunya, Mohana menulis “Hayley’s Happylicious,” satu siri yang mempromosikan pemakanan yang baik dan kesejahteraan di kalangan pembaca muda. Sebagai ibu dan nenek, Mohana menekankan kepentingan pemakanan yang baik untuk kehidupan sihat, jangka hayat, dan kesejahteraan. Siri Hayley’s, dinamakan sempena cucunya, bertujuan untuk meningkatkan kesedaran pembaca muda tentang kesejahteraan mereka dan memahami cara dan apa yang perlu dimakan untuk kesihatan yang optimum.

Mohana membayangkan siri Hayley’s sebagai hadiah Malaysia kepada dunia, dengan judul seperti “Hayley’s Fruitastic Malaysia,” “Hayley’s Awesome Malaysian Animals,” dan “Hayley’s Flowerlicious Malaysia” yang memberi penghormatan kepada kepelbagaian negara ini. “Hayley’s Flowerlicious Malaysia” dianugerahkan gelaran Best in the World di Gourmand World Cookbook Awards 2022, menambah kepada senarai anugerah Mohana yang mengagumkan.

Projek paling peribadi Mohana sehingga kini adalah sebuah biografi yang dinamakan sempena ibunya, Leela, yang menceritakan kehidupan di Burma sebelum perang dan bagaimana Leela berjuang untuk membesarkan lima orang anaknya sendiri. Sebuah koleksi kenangan dan saat-saat berharga, ia merakamkan keberanian, keazaman, dan ketekunan yang menjadi ciri-ciri Leela, menjejak perjalanannya dari tanah airnya ke Amerika dan Rockies Kanada.

Share This Article
Leave a comment
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x