fbpx

Ramai Tak Tahu Mengapa Moringa Dianggap Sebagai Superfood, Ini Dia 11 Sebab!

iCookAsia

Pernah mendengar tentang superfood? Jenis makanan ini digunakan untuk menggambarkan makanan yang memberikan tahap manfaat pemakanan yang tinggi, rendah kalori, dan kaya dengan vitamin, mineral, dan antioksidan.

 

#1 Melawan Radikal Bebas

Daun moringa kaya dengan antioksidan seperti Vitamin C, beta-karoten, dan polifenol, yang membantu melindungi sel-sel daripada tekanan oksidatif yang disebabkan oleh radikal bebas.

 

#2 Menurunkan Tahap Gula Darah

Kandungan asid klorogenik dan isotiosianat dalam moringa membantu mengatur tahap gula darah, mengurangkan risiko diabetes dan penyakit jantung yang berkaitan dengan gula darah tinggi.

 

#3 Mengurangkan Radang

Isotiosianat dalam moringa dipercayai mempunyai sifat anti-radang, mencegah radang berterusan yang boleh menyebabkan penyakit kronik, termasuk kanser.

 

#4 Menurunkan Kolesterol

Moringa mengandungi sifat hipokolesterolemik dan antiateroskotik, yang membantu menurunkan tahap lipid dan mencegah pembentukan plak dalam dinding arteri, menyokong kesihatan jantung.

 

#5 Meningkatkan Libido

Moringa dipercayai dapat mengurangkan tekanan, meningkatkan aliran darah, meningkatkan testosteron, dan meningkatkan mood, menyumbang kepada kesihatan seksual yang lebih baik. Ia juga berpotensi sebagai afrodisiak.

 

#6 Meningkatkan Tenaga

Gabungan vitamin (B, C, dan D) dan zat besi dalam moringa merangsang pengeluaran tenaga yang lebih baik dan mengekalkan tenaga jangka panjang, mengoptimalkan kesihatan metabolik tanpa kafein.

 

#7 Memberi Makan kepada Otak

Moringa dianggap sebagai bahan bakar otak yang baik kerana profil asid amino dan vitaminnya, termasuk triptofan yang dikatakan meningkatkan fungsi kognitif seperti pembelajaran dan ingatan.

#8 Melawan Penuaan

Kandungan flavonoid dan polifenol yang tinggi dalam moringa menyediakan sifat anti-penuaan, membantu mengekalkan kulit yang kelihatan muda dan melawan kedutan awal.

 

#9 Mengawal Tekanan Darah

Moringa mengandungi quercetin dengan sifat antihipertensi, menstabilkan tekanan darah. Apabila dikombinasikan dengan diet yang berkhasiat dan senaman berkala, moringa boleh memberi manfaat kepada mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi.

Nak tau resepi-resepi lain yang boleh guna daun moringa, Boleh beli buku resepi Moringalicious untuk lebih banyak resepi dan pengetahuan tentang pokok ajaib ni!

Untuk pembaca di Malaysia, boleh dapatkan Buku Moringalicious: Karya Masakan Yang Hebat Dari Malaysia Ke Seluruh Dunia di sini (Shopee):

https://bit.ly/Moringalicious-Shopee 

Untuk pembaca di luar Malaysia, boleh dapatkan Buku Moringalicious: Karya Masakan Yang Hebat Dari Malaysia Ke Seluruh Dunia di sini (Amazon):

https://bit.ly/Moringalicious-Amazon 

Share This Article
Leave a comment
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x